Qui som?

Per tal de poder fer una mica d’història, ens hem de traslladar a l’any 1983, quan una colla d’amics i amigues, monitors de l’Esplai Catxap (de la parròquia de Santa Maria de Badalona) vem decidir construir el primer drac de la ciutat per participar a la rua de Carnestoltes d’aquell any. Així va néixer “El més petit de tots”, un petit drac, que estava format per un cap enganxat a uns travessers de fusta. Aquest drac formava part de la comparsa de l’Edat Mitjana, on també hi havia un castell amb la princesa.

Al 1990, ens decidim a construir un nou drac, que serà la parella de l’anterior, i d’aquí li ve el nom de “Trempada”. Aquest cop el disseny i la construcció va córrer a càrrec de la Montse Oriol, amb la participació d’alguns membres de la colla. La base per la seva elaboració va ser un modelat de fang i guix, posteriorment recobert amb fibra de vidre. El resultat va ser una gran bèstia de colors, amb una destacada cresta, i d’unes dimensions importants.

Al desembre de 2002, hereus de la feina feta per la colla del Drac Trempat, ens vem constituir com l’entitat actual “Badalona Bèsties de Foc”, amb la intenció de fer créixer la presència de les bèsties de foc a la nostra ciutat, pensant ja en noves figures i projectes.

La colla va creixent, i mica en mica es va fent notar la presència cada cop més gran de la canalla. Així doncs, ens decidim per la creació d’un nou grup de petites bèsties. Aquests són els “Dragolins”, que es van estrenar al 2002. Els va construir en Ramon Aumedes, del Taller Sarandaca de Granollers, amb fibra de vidre. Són tres bèsties petites, en forma dels típics cavallets, inspirades en un referent local: el drac de ferro que hi ha a la façana de la farmàcia Ferré-Clapés (a l’avinguda Martí Pujol de Badalona). És degut als seus orígens farmacèutics, que se’la ha batejat amb els noms: “Pomada, Xeringueta, i Xarop”. Aquests dragolins són portats per un sol infant de la colla.

Després d’aquella primera experiència de foc, vàrem construir molt engrescats “El Drac Trempat”. Aquest està inspirat en les formes i moviments de les Guites de la Patum; es tracta doncs, d’un cap de fibra de vidre amb un esquelet metàl.lic recobert amb roba de sac pintada. El porten dues persones, i la seva facilitat per alçar-se, llençant el foc enlaire, li va donar el nom “Drac Trempat”. Aquest nom també va ser el que durant molts anys ens va representar com a colla de foc. El vàrem estrenar a les festes de Maig de Badalona del mateix any 1983.

Al 1998 la colla del Drac Trempat ens convertim en associació, i gràcies a un conveni amb l’àrea de Cultura de l’Ajuntament de Badalona, ens decidim a fer néixer “la Baldufa”. Aquesta va ser construïda per l’empresa IVP, a partir d’un primer disseny de l’entitat. Es tracta d’un drac alat amb banyes. El porta una sola persona, la qual cosa li permet giravoltar amb molta rapidesa, llençant enlaire el foc; d’aquí li ve el nom per la seva similitud de “Baldufa”.